maandag 18 februari 2013

Hondenvoer als hoofdgerecht

Het zal velen die dit lezen en wel eens in Frankrijk zijn geweest bekend voorkomen.
Het Franse, voor ons vaak toch wel vaak, bijzondere eten.

De Leclerc is een supermarkt waar je echt wel een paar uurtjes kan rondsnuffelen. Ze hebben werkelijk alles! Zoals in een eerder bericht beschreven heeft het niet mijn voorkeur voor de wekelijkse boodschappen maar als ik behoefte heb om me een ochtend met of zonder middag te vermaken kan dat prima daar. Ik ben zelf niet zo van: vrouwen horen dit te doen en mannen dat. Maar.. over het algemeen houden vrouwen toch net wat meer van shoppen dan mannen en doen de dames vaker de boodschappen. Dus mocht je in Frankrijk zijn en je vrouw (die dol is op winkelen) vraagt je mee naar de Leclerc; weet dan goed waar je aan begint. Vooral als je als Nederlander daar komt en je geen aardappels van huis mee hebt genomen, hagelslag en macaroni-mix (zo vaak gezien op campings) en échte Franse producten wilt kopen; kun je je als man (of misschien toch vrouw/partner) beter even héél goed, nee echt ontzettend goed, achter de oren krabben. Voor je het weet zit je in plaats van voor je voortent, vakantiehuis of aan je zwembad de hele dag in de vislucht van de leclerc. Menig man (niet alleen toeristen hoor) zie je beteuterd in dat soort super-hypermarchés achter hun vrouw aansjokken. Nee hè komen ze ook nog de (camping)buurvrouw tegen, hots winkelkar midden in het gangpad en kletsen. En dan zie je die gezichten, prachtige pokerfacen en een knikje hier en daar en maar handen in de zakken of over elkaar. Maar deze wanhopige, onbewuste lichaamstaal poging heeft geen succes. Haha, leuk hè boodschappen doen op vakantie of voor de arme Franse mannen op je vrije zaterdag?

Goed voor diegene die zich daar (moeten) vermaken:
Typische Franse producten die je gezien/geproeft MOET hebben zijn toch wel de kazen natuurlijk. Ik vind ze zelf stuk voor stuk allemaal even ranzig. Ik snap het echt niet hoor, dat mensen eten opeten wat je kan kammen. Een haar dat sommige kazen hebben... pff gemiddeld fabel over de Franse vrouw die een pak shag onder de armen draagt is er niets bij. En dan heb ik het nog niet gehad over de lucht.. nee LUCHT!! Gadverdegadver.. nou heb ik een schat van een broer en schoonzus die dol zijn op stinkkaas, camembert, époisse etc en dan neem je dat mee in de auto naar Nederland. Dagen ervoor heeft het in de schuur in de paardentrailer gestaan, anders smaakt alles in de koelkast naar kaas (of althans het heet kaas ik noem het liever gewoon bah) en dan ga je het uit die trailer halen, màn! Gelukkig hoefde de pony's er niet in die dag, die krijgen spontaan koliek als je het mij vraagt of misschien worden ze er wel hengstig van dat weet je maar nooit met die twee. Bah in de auto, drie dubbele laag plastic zakken eromheen en dan ga je even tanken onderweg, kom je terug en dan ga je echt zowat over je nek als je die auto instapt. Maar agh, dat blije gezicht van mijn broer als hij het openmaakt, eruitlepelt, het van zijn mes afdruipt, hij gelukzalig zijn harde broodje opeet en mij vervolgens in mijn gezicht ademt.... dat is het eigenlijk best wel waard. Al hebben we inmiddels vacuüm doosjes gekocht, wat echt wel helpt.

Ga vooral ook naar de markten, zo ontzettend leuk en mooi!
Voor de mensen die wel van bah houden, er is zoveel keuze dat wil je niet weten. Fromage blanc is mijn persoonlijke favoriet als ik dan toch iets moet kiezen wat Frans is en het woord kaas met zich meedraagt. Naar mijn mening is het gewoon dikke yoghurt met een wat aparter smaakje maar goed. Oeh en mozzarella dat is ook lekker met veel tomaat en basilicum  een flinke scheut olijfolie en nog meer azijn maar dat is dan weer echt helemaal niet Frans. Maar dat is iets; daar kun je me voor wakker maken en voor boterhamworst met daaronder gelegen een wit puntje van het goedkoopste merk (zo'n fabrieks ding) met dikke boter en weinig hagelslag, krijg nu al weer honger. Slecht hè, qua eten pas ik echt niet hier. Maar ik hou wel van rode wijn! Zeker een Bourgogne, heerlijk. Hier zijn ze ook ontzettend goedkoop dat is natuurlijk helemaal leuk. Die wijn die ik eerder in Nederland kocht van de Aldi vind ik nu zo ontzettend smerig. Ben echt verwend wat betreft de wijn.
Trouwens voor de mannen; dat zijn ook enorme afdelingen in de grotere supermarchés, weet niet of je je daar uren kan vermaken maar dat is tenminste beter dan snuffelen tussen de yoghurt en de stink bah toch?

Als je in Frankrijk naar de grote supermarkt gaat moet je ook echt even naar de visafdeling, het is zielig, dat wel, maar je hebt vaak aquaria met krabben en kreeften en je kan soms ook nog wel eens een levende vis of garnaal zien. Kinderen vinden dit vaak prachtig. Neem ze dan ook meteen mee naar de vleesafdeling."Kijk eens liselotje, bij onze slager krijg je toch altijd een plakje boterhamworst? Ja, lief is dat hè van de slager, maar weet je wel waar boterhamworst vandaan komt? Uit de supermarkt? Ja dat is wel waar maar het komt eigenlijk van een dier.. weet je welk dier?" (even inbeelden dat het arme kind het hoofdje van links naar rechts beweegt) en dan pak je zomaar uit het schap een complete varkenskop. Kind zal nachtmerries hebben dat wel, maar weet nu heel goed waar het plakje boterhamworst vandaan komt.
Het is wel interessant hoor die vleesafdeling. Ik ga er wel eens bewust een tijdje staan kijken wat mensen kopen. Harten, levers, tongen, poten met hoeven er nog aan, nieren, gigantische bloedworsten, slokdarmen, hersenen, oren en dus ook complete (varkens)hoofden. En dat is nog maar onder andere. In Nederland eet je ook wel niertjes en hartjes en baklever en bloedworsten en dat soort gruwel, maar hier tref je het ook wel in andere vormen en vooral ook formaten.

Ik gaf mijn hond in Nederland altijd vers vlees. Brokken ben ik geen fan van maar hier is versvlees gewoon niet als hondenvoer te krijgen. Alleen dus als mensenvoer. Eerder kocht ik complete versvleesmaaltijden daar hadden ze dan ook alle nodige vitamines en dergelijke al bij in gekwakt. Hier zal ik dan zelf moeten gaan koken voor hem. Nu nog geen optie, hopelijk ooit een enorme vriezer dan is het wel te doen. Maar dan mag ik nog gaan zoeken naar onder andere vuile pens, hier halen ze het vuile eruit (dat geeft een vieze kleur en stinkt heel erg, is maaginhoud) en eten vervolgens zelf de rest op.

Toen ik hier op de middelbare school zat, inmiddels alweer zo'n twaalf jaar geleden kreeg ik tussen de middag op school ook de meest aparte dingen voorgeschoteld. Met pasen kregen we een hertenpoot met het hoefje er nog aan, inktvisringen die we altijd naar het plafond schoten zo elastisch waren die krengen, snotspinazie (al hebben meer keukenprinsessen en prinsen daar volgens mij last van) maar de klapper van alles was toch wel toen ik een keer een lap raar gevormd vlees op mijn bord had liggen, ik het ging bestuderen (dat deed ik altijd zorgvuldig en als ik vergeten was om op het bordje te kijken wat het was vroeg ik het altijd aan mijn vriendinnen) en zag dat er kleine streepjes opzaten en rondjes en zelfs kleine haartjes, ik nam voorzichtig een hap en vond het toch wat vreemd smaken. Het bleek een stuk koeientong te zijn. Als we dat kregen passeerde ik het met alle genoegen naar een vriendin van me die alles at wat ze maar kreeg. Op dat soort dagen at ik mij suf aan de voorgerechtjes (ze hadden vaak zure komkommers) die ik dan ruilde met de koeientong (je mocht van alles natuurlijk maar één), toetjes en broodjes. Maar al met al ook hele verrassende dingen daar gekregen. Gevulde tomaten, ravioli, heerlijke steak haché, mousse au chocolat en ga zo maar door.
Is weer eens wat anders dan in je pauze een bruine boterham met bah eten.

Oh en nu komt één van de belangrijkste; de broodafdeling! Ooooh, zo lekker! Zoals pain au chocolat, chausson aux pommes, éclair, macarons voor de liefhebbers en natuurlijk de echte croissants en baguettes (en nee die in Nederland kunnen daar nooit niet tegenop) die zijn zò lekker. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle taartjes. Kortom mijn favoriete plek in de supermarkt maar ook het meest gehate, want wat is dat moeilijk om dat te moeten weerstaan.

Eigen gebakken brood met honing en bah

Goed dit was even in een notendop wat ik zoal leuk vind aan het eten hier, al ben ik ongetwijfeld duizend en één dingen vergeten.
Sluit ik af met één van mijn favoriete eetding, dier, iets.

SLAKKEN! Oh oh oh, wat is dat lekker. Nee het is geen kip met kruidenboter. Je moet er lang op kauwen, dan proef je de smaken beter (overigens kun je dan de vorm van de slak ook goed voelen dat is wel grappig). Ik vind dat zo lekker, ik eet in mijn eentje zo een hele schaal van twintig stuks op, en dan weet ik zelfs al van tevoren wat er daarna met mijn maag gaat gebeuren! (lees: die wordt blijer van een appel).
Terwijl ik dit type borrelt er ineens een vraag bij me naar boven. Hoe ziet een slak er eigenlijk van binnen uit? Ik check net wikipedia en ik kom tot een schokkende conclusie. Ik ben net zo erg als al die allesetende Fransen. Want wat blijkt; waar je eigenlijk niet bij stilstaat als je zo'n beestje ziet rondslijmen en opgerold in een huisje met een klont kruidenboter op zijn kont of hoofd voor je hebt liggen; ik eet niet alleen een stukje vlees maar ook een maag, een hersenknoop en daar komt het; ook een eileider, een penis, en.... een anus.
Nu weet ik het zeker: ik hoor hier wel degelijk thuis.


Lekker met kruidenboter




1 opmerking:

  1. Jullie moeten wel heeeeeel veeeeel van bryan en richelle houden als,je zo lang in de stinkkaas gaat zitten. Echte liefde.

    Die stinkkazen mag je houden ( die lust ik ook niet, van de geur ga ik al over me nek) maar die slakken wil ik van de zomer wel proeven. Lijkt me wel lekker. En dan maar niet nadenken dat er ook nog hersenen en zo in zitten. Gewoon doorslikken die hap haha.
    Koeientong lijkt me stiekem ook best lekker om eens te proberen en inktvisringen mmmm jammie ( ik moet nu nog eten kom net van mijn werk en heb honger haha).
    En pain au chocolat, mmmmmm geef maar hier! Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen